Voetbal is eenheidsworst geworden


dreamstime_xs_21368031

Spanjaarden? Die spelen tika-taka, het snelle voetbal van de korte passes. Engelsen doen juist aan kick-and-rush en slaan het middenveld over. En de Italianen, die zijn vooral achterin goed georganiseerd en spelen van daaruit richting eenzame spitsen.

Deze voetbalclichés kloppen niet meer, ontdekten sportwetenschappers van de universiteit van de Oostenrijkse stad Graz. Ze analyseerden met hulp van een computer duels van clubs uit de Spaanse, Italiaanse, Duitse, Engelse en Oostenrijkse competitie. Hun conclusie: voetbal is eenheidsworst geworden. Het is niet meer goed te zien uit welk land een club komt.

De clichés kloppen in ieder geval niet meer. Duitse spelers gaan net zo vaak harde duels aan als de ‘lichamelijk zeer sterke’ Engelsen. De defensief zo sterke Italianen lieten afgelopen seizoen meer doelpunten toe (1.024) dan verdedigers in de andere competities. En in het land van de vele korte passes, Spanje, werd minder overgespeeld dan in Engeland en Duitsland.

De ‘internationalisering’ van het voetbal is makkelijk te verklaren, zo zeggen de onderzoekers uit Graz. Voetbalcompetities zijn allang geen eilanden meer. Spelers en trainers zijn steeds internationaler geworden. Louis van Gaal neemt een beetje Hollandse School mee naar Engeland, Pep Guardiola heeft de speelstijl van Barcelona geïntroduceerd in Duitsland.