Voetbal goed voor vrouwenlijven


vrouwenvoetbal

Vrouwen die graag fit willen blijven en een goed figuur willen, kunnen het beste gaan voetballen. Dat blijkt uit Deens onderzoek.

Voetbal wordt steeds populairder onder vrouwen. En terecht, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Voetbal, met zijn korte sprintjes, snelle bewegingen en krachtige trappen is een van de beste workouts voor een vrouwenlichaam. Bootcamp, maar dan met een bal.

De onderzoekers volgden twee jaar lang een groep van honderd vrouwen. Een deel ging hardlopen, een deel ging voetballen en een deel bleef niets doen. Gedurende het onderzoek werd gekeken hoe fit de vrouwen werden. De nietsdoeners waren uiteraard niet verbeterd. De hardloopsters hadden iets progressie. Maar de voetballers gingen het snelste en het meeste vooruit.

Na zestien weken lieten de voetballende dames een duidelijke toename van spierweefsel zien. Daarnaast namen ze meer zuurstof op en hadden ze een veel betere conditie. Vrouwen die aan hardlopen deden, boekten veel minder vooruitgang. Dus trainingsbroek uit, en ga voetballen dames.

Volgens de onderzoekers heeft voetbal als teamsport bovendien een flinke stok achter de deur. Als je twee keer per week traint, kun je niet zomaar wegblijven. Bij hardlopen kun je makkelijker een excuus bedenken om niet te gaan, bij voetbal hangt de trainer aan de lijn. Ook bleken de voetballende vrouwen veel meer lol te hebben in hun sport dan de hardloopsters; daardoor was het makkelijker om gemotiveerd te blijven.