Voet Vesuvius van beton


Vesuvius

Het gebied rond de vulkaan Vesuvius bij Napels (Italië) ‘ademt’. De bodem gaat steeds weer omhoog en omlaag, omdat ondergrondse magmakamers zich vullen en schijnbaar weer leeg lopen. Wetenschappers vermoeden zelfs dat er een supervulkaan onder de stad ligt, met de potentie heel zuidelijk Italië te vernietigen.

Maar waarom barst die vulkaan niet gewoon uit? Een team van geologen van Stanford universiteit (VS) en de Chulalongkorn universiteit (Thailand) zeggen dat ze de oplossing hebben voor deze hoofdbreker. De ondergrond van Napels lijkt heel veel op Romeins beton.

Deze gesteentesoort vind je in allerlei oude, Romeinse gebouwen. Het bestaat uit silicium en vulkanische as. Onder invloed van zeewater wordt dat een hard mengsel dat goed bestand is tegen schokken, bijvoorbeeld door aardbevingen. Terwijl modern beton een houdbaarheid heeft van honderd jaar, is Romeins beton na 2000 jaren nog stevig.

De vulkaan lijkt dit mengsel van nature aan te maken en zo een laag beton te hebben gecreëerd die de magmakamer van de Vesuvius in toom houdt. Het kan echter ook nadelig werken, de druk kan door de keiharde laag juist enorm oplopen, tot het te veel wordt. Dan kan een uitbarsting volgen van epische proporties.

De onderzoekers zeggen dat de Romeinen het trucje van een beton wel eens afgekeken kunnen hebben van de vulkaan. Toen ze zagen hoe stevig de laag was, besloten ze het na te maken, zo schrijven ze in het blad Science.