Vodafone betrokken bij terrorisme?


Verschillende managers van Vodafone in Egypte worden door de politie verhoord vanwege betrokkenheid bij een geplande terroristische aanslag. Ze zouden via een reclamespotje voor hun merk een gecodeerde boodschap hebben doorgegeven aan volgelingen van de Moslim Broederschap, zo beweert het Egyptische OM.

In het bewuste spotje, uitgezonden net voor kerst, is het poppetje Abla Fahita (foto) te zien. Ze klets onder andere over een kalkoen die ze met kerst wil klaarmaken. Volgens het OM is dat een oproep om een bom (de kalkoen) op 6 januari (koptisch Kerstmis) te laten afgaan.

Vodafone is met stomheid geslagen. De Egyptische dochteronderneming van het conglomeraat zegt dat de reclame geen andere boodschap bevat dan een commerciƫle: gebruik het Vodafone netwerk.

Waarom denkt het OM daar anders over? Dat komt door de blogger Ahmed Spider. In een populair televisieprogramma beweerde hij de gecodeerde oproep te hebben ontcijferd. Spider ziet vaker samenzweringen in de media. Dit keer kreeg hij de overheid mee in zijn waanzin.