VN veroorzaakt cholera


blauwhelmen

Voor 2010 had Haïti al een eeuw geen uitbraak van cholera meer meegemaakt. Het straatarme land had genoeg andere plagen doorstaan, maar de ziekte leek uitgeroeid. Tot ineens mensen bij bosjes begonnen neer te vallen, aanvankelijk vooral in de buurt van de rivier Meille. Hoe kon dat?

Onderzoeksjournalisten van de New York Times hebben een geheim rapport van de Verenigde Naties in handen gekregen waarin staat dat de volkerenorganisatie zelf de schuldige is van de uitbraak. Sinds 2004 zijn er VN Blauwhelmen in Haïti, na de onrust die ontstond door het afzetten van president Aristide. Toen in januari 2010 het land ook nog werd getroffen door een zware aardbeving, besloot de VN het aantal vredessoldaten op te voeren.

Zo kwam er een contingent soldaten uit Nepal aan, die kamp opzetten nabij het plaatsje Mirebalais, vlak bij de rivier Meille. Niet lang daarvoor was er een uitbraak van cholera geweest in Nepal. Uitwerpselen van de Nepalese soldaten zijn waarschijnlijk in de rivier terechtgekomen en hebben mensen in de omgeving geïnfecteerd. Naar schatting 10.000 Haïtianen zijn gestorven aan de ziekte.

Dat de VN verantwoordelijk zou zijn voor de uitbraak, werd door epidemologen van het Duke University Medical Center (VS) al in 2014 vermoed. Zij onderzochten de uitbraak en kwamen via de rivier terecht bij het kamp van de Nepalezen. Maar de Verenigde Naties heeft nooit toegegeven dat het de dood van duizenden heeft veroorzaakt. Toch stuurde het een ‘speciale rapporteur’ naar het gebied om het zelf ook nog eens uit te zoeken.

Deze Philip Alston schreef een 19 pagina’s dik rapport aan secretaris-generaal Ban Ki-moon dat in handen is gevallen van journalisten. Daarin staat beschreven dat de VN wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de uitbraak. En dat de organisatie daarna laks is geweest door geen medicijnen te distribueren. De uitbraak van cholera in het arme land duurt tot de dag van vandaag voort, omdat er nog steeds niet genoeg wordt gedaan.