Vloog Nederlander als vogel?


Jarno Smeets is op YouTube te zien terwijl hij vliegt als een vogel. Maar is het filmpje echt? Veel mensen twijfelen.

Leornardo da Vinci wilde al vliegen door als een vogel met vleugels te flapperen. Maar hij kwam al snel tot de conclusie dat het menselijk lichaam te zwaar is in vergelijking met de kracht die armen kunnen leveren. Ook anderen die vogels probeerden te imiteren waren te snel vermoeid om de lucht in te komen. Tot afgelopen weekend in Den Haag een man genaamd Jarno Smeets de lucht in leek te gaan met zelfgebouwde vleugels.

Leek, want het filmpje waarop hij het luchtruim kiest is onderwerp van heftig debat op de sociale media: is het echt of niet. Smeets beweert op zijn blog dat hij gebruik maakt van Wii motion sensors om de beweging van zijn klapperende armen over te brengen op elektromotoren. Die versterken zijn geflap en zorgen dat er genoeg energie op de vleugels komt om het luchtruim te kiezen.

Het is een fantastisch filmpje, nummer 14 in een reeks van 14. De overige 13 tonen zijn voorbereidingen en eerdere pogingen. Gek alleen dat hij wist dat hij precies veertien filmpjes ging maken. Het Belgische blad Humo dook in de achtergrond van Smeets, door zijn werkgever te bellen. Smeets had aangegeven voor Philips te werken en een sabbatical te hebben genomen voor het vluchtexperiment. Alleen kennen ze hem bij Philips niet.

Onze in-huis natuurkundige denkt bovendien dat de twee vleugels nooit de benodigde stabiliteit kunnen opleveren. Als de vleugels lift veroorzaken, dan zou de piloot naar achteren klappen, omdat hij geen stabiliteitsvlak achter zich heeft – zoals een staart bij een vogel. Dat, plus de soms slechte kwaliteit van het filmpje, is genoeg om twijfel te zaaien. Heeft Smeets echt gevlogen? Dan kan hij het voor de verzamelde wereldpers binnenkort vast nog een keer doen. Tot die tijd is het een fantastisch filmpje, maar nog geen definitief bewijs.

Follow Faqtman on Twitter