Vloeken maakt je sterker


gewicht

Krijg je die pot doperwten niet open? Gooi er eens een flinke vloek tegenaan. De kans dat het deksel dan ineens klik zegt is groot. Van vloeken word je namelijk sterker, zo ontdekten onderzoekers van de Britse University of Keele. Ze lieten mensen in een apparaat knijpen dat handkracht meet. Sommige mensen moesten dat doen na het uiten van neutrale woorden (‘koffiezetter’), terwijl anderen eerst een flink ‘godverdomme’ er uit moesten gooien.

De mensen die vloekten, lieten gemiddeld een grotere kracht zien. Ook een tweede experiment, met een hometrainer, toonde aan dat vloeken mensen meer kracht geeft. Er werd driftiger op de pedalen geramd na een paar goedgekozen woorden.

Hetzelfde team ontdekte eerder dat mensen minder gevoelig zijn voor pijn als ze vloeken. Dat werd gemeten met een kom zeer heet water. Mensen die ruwe woorden gebruikten, konden hun hand daarin langer ondergedompeld houden dan proefpersonen die de namen van kleuren of vervoersmiddelen uitbraakten. Het is duidelijk dat het gebruik van bepaalde woorden dus iets voor ons doet. Zo kunnen vloekers ook niet liegen.

Maar wat? De theorie is dat vloeken iets doet met ons centrale zenuwstelsel. Het plaatst het lichaam in de vluchten-of-vechten stand, net als het zien van gevaar. Alleen vertoonden de proefpersonen in dit experiment geen van de klassieke tekenen van verhoogde stress, als een verhoogde hartslag of de aanmaak van bepaalde hormonen. Dat maakt het twijfelachtig of deze theorie wel klopt.

Misschien kent ons lichaam nog wel een mechanisme voor extra kracht en uithoudingsvermogen en maakt vloeken daar deel van uit. Niet voor niets vliegen de vleeswaren over tafel als je jezelf flink op je duim slaat met een hamer. Je doet het automatisch, wat suggereert dat het evolutionair een oude reactie is.