Vloek van het WK bestaat niet


dreamstime_xs_23220959

Er is geen betere manier voor een wielrenner om zijn of haar loopbaan om zeep te helpen dan wereldkampioen worden. Het jaar daarna gaat alles gegarandeerd mis, de ‘vloek van de regenboogtrui’ is hardnekkig. Dat is althans de wielerlegende. En die lijkt te kloppen. Rui Costa, Cadel Evans, Thor Husovd en Philippe Gilbert (foto) kenden allemaal mindere seizoenen als wereldkampioen.

Het effect is nu voor het eerst onderzocht, door de Universiteit Genève (Zwitserland). Zij komen tot de conclusie dat de vloek een stukje folklore is, een legende die niet op waarheid berust – zoals zoveel verhalen in de wielersport. Statistisch gezien is er niets geks aan de hand met de regenboogtrui.

Ja, soms heeft een wereldkampioen een slecht seizoen na het winnen van de trui. Maar gemiddeld niet vaker dan andere renners. Alleen wordt het slechte seizoen van de kampioen opgemerkt door journalisten, commentatoren en het publiek. Daardoor lijkt het vaker voor te komen. De man of vrouw die tweede werd en het jaar daarop een rotseizoen heeft, valt niet op.

Bovendien speelt er een ander fenomeen, onder statistici bekend als ‘regressie naar het midden’. In iedere reeks gebeurtenissen wisselen weinig hoogte- en veel dieptepunten elkaar af. Zie wielrennen als het gooien van een dobbelsteen, waarbij een ‘6’ staat voor het winnen van het wereldkampioenschap. Iedere volgende worp heb je vijfzesde kans om geen ‘6’ te gooien. Het hoogtepunt is uitzonderlijk, middelmaat de normale gang van zaken.