Vliegtuighupser hupst te veel


Een Amerikaanse vrouw is gearresteerd op verdenking van gratis vliegen. Dit fenomeen, hier bijna onbekend, is al decennia heel gewoon in de VS. Mensen sluipen aan boord van een vlucht en vliegen gratis mee. Plane hopping noemen ze dat, ruw vertaald vliegtuighupsen. Zelfs de veiligheidsmaatregelen na 9/11 hebben het niet onmogelijk gemaakt.

De 62-jarige Marilyn H. was eerder dit jaar veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf omdat ze gratis meevloog van San José naar Los Angeles. De straf was zo hoog omdat ze al meerdere keren is gepakt, waaronder een keertje op Hawaiï. Maar na een paar dagen werd ze al vrijgelaten omdat het te druk was in de gevangenis. Niet lang daarna werd ze 500 kilometer verderop gearresteerd op de luchthaven van Phoenix, waar ze probeerde voorbij de beveiliging te sluipen.

De autoriteiten hebben geen idee hoe ze daar is gekomen, maar vliegen lijkt de meest waarschijnlijke optie. De rechter heeft nu een psychische evaluatie van deze oma gevraagd, het hupsen lijkt een ziekelijke dwangneiging.