Vliegtuigen soms door stralingswolk


vliegen

Turbulentie, jet lag, vliegtuigvoedsel. Nee, vliegen is niet altijd prettig. Sinds jaar en dag weten we dat je bovendien op lange vluchten een kleine dosis kosmische straling voor je kiezen krijgt. Onze atmosfeer houdt op het aardoppervlak het grootste deel van die straling tegen. Maar ga je de lucht in, dan krijg je meer te verwerken. Dat is vooral zorgelijk voor mensen die veel vliegen, zoals bemanningsleden.

Maar ook voor gewone frequente vliegers kan het gevaar van een hoge dosis straling ineens erg toenemen. Dat komt omdat in de lucht clusters van straling voorkomen. Die hangen net als gewone wolken in de lucht, maar ze zijn niet zichtbaar. Vlieg er doorheen en je hebt ineens een veel hogere dosis straling te pakken dan normaal gedurende een vlucht.

De stralingswolken zijn ontdekt door de Amerikaanse firma Space Environment Technologies tijdens 264 testvluchten met speciale apparatuur aan boord van een vliegtuig.

De dosis die de inzittenden van een vliegtuig oplopen tijdens de vlucht door zo’n wolk kan het dubbele zijn van wat ze normaal te verstouwen krijgen. De onderzoekers denken dat zelfs nog hogere doses mogelijk zijn. Ze vermoeden dat de straling op bepaalde plekken samenbalt door het aardmagnetisch veld. Het is nu zaak om met satellieten en andere meetapparatuur te ontdekken waar die stralingswolken zich precies bevinden, zodat piloten er omheen kunnen vliegen. Al was het maar vanwege hun eigen gezondheid.

De meeste straling bevindt zich rond de polen. Iemand die van Europa naar Japan vliegt, krijgt een dosis straling die zo hoog is als een röntgenfoto van de romp. Daardoor verhoog je de kans op kanker met éénmiljoenste; niet iets om je grote zorgen over te maken. Maar mochten zich juist boven de polen veel stralingswolken bevinden, dan neemt de kans natuurlijk verder toe. Vooral voor geregelde bezoekers van de lucht.

Het onderzoek staat in Space Weather.