Vliegtuig met hersens bestuurd


Aan de Technische Universität in München (Duitsland) is een experiment gehouden waarbij een vliegtuigsimulator met de hersens werd bestuurd. De piloten moesten daarbij denken aan de bewegingen die ze met hun handen zouden maken op het stuur. Die signalen werden door een scanner opgepikt en doorgestuurd naar de simulator. Zelfs landen ging op die manier erg goed.

Drones en auto’s zijn al eerder op deze manier bestuurd, maar nu is aangetoond dat een middelgroot passagiersvliegtuig ook op deze manier kan vliegen. Het gebied in de hersens dat de bewegingen van de handen aanstuurt is goed in kaart gebracht, zodat de scanner heel nauwkeurig kan meten. Een piloot die bijvoorbeeld denkt aan eten of drinken beïnvloedt daarmee niet de vlucht.

Voor de proef zijn zeven personen geselecteerd. Daaronder ervaren piloten, maar ook iemand die nog nooit had gevlogen. Allemaal wisten ze manoeuvres uit te voeren. De meer ervaren piloten wisten met hun brein het toestel zelfs bij slecht zicht goed te landen. Dit tot verbazing van de onderzoekers, die dachten dat alleen eenvoudige bewegingen mogelijk waren.

Het duurt nog lang voordat piloten hun handen niet meer nodig hebben, zo deelt de universiteit mee. Een van de problemen die nog moet worden opgelost is het gevoel dat de stuurkolom geeft. Die geeft meer weerstand als een vliegtuig bijvoorbeeld een scherpe bocht maakt. Maar ergens in de toekomst zal handsfree vliegen een optie worden.