Vliegende auto binnen 5 jaar


Files? Langzaam rijdend verkeer? Straks zoef je er gewoon overheen. In de cockpit van je vliegende auto.

Dit najaar krijgen de eerste Amerikaanse klanten een Terrafugia voorgereden, een auto met een vreemd uiterlijk. Je kunt er gewoon mee naar de supermarkt rijden, parkeren en je boodschapjes doen. Maar je kunt ook naar het vliegveld rijden, de vleugels uitklappen en vliegen als in een klein vliegtuig.

Afgelopen week hebben zowel de Amerikaanse luchtvaart- als automobielautoriteiten de Terrefugia goedgekeurd. Dat betekent dat niets de levering meer in de weg staat. De volgende stap voor de ontwerpers zal zijn om ook in Europa toestemming aan te vragen. Aangezien de eisen van het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart nagenoeg dezelfde zijn als in de Verenigde Staten, moet dat geen grote problemen opleveren. We zouden dan binnen vijf jaar ook hier vliegende auto’s moeten hebben.

Dan nu de grote vraag: wordt het wat met deze vliegende auto? In de VS zijn er al honderd klanten die een aanbetaling hebben gedaan. Volgens het bedrijf achter de Terrafugia is er ook vanuit Europa belangstelling. Wie weer eens in een Nederlandse file heeft gestaan, zou er inderdaad zo eentje bestellen voor 180.000 euro.

De 'auto-helikopter' uit 1940.

Maar vliegende auto’s zijn eerder geprobeerd en mislukten altijd. Al in 1937 bedacht Ford een vliegende auto voor de man in de straat. Door de oorlog werd het niks. Na 1945 werden opnieuw pogingen gedaan. De enige die ooit enigszins succes werd, was de Taylor Aerocar, waarvan een paar exemplaren werden gebouwd.

De aerocar, de enige vliegende auto waarvan meerdere exemplaren zijn gemaakt.

Maar alle andere pogingen om de gewone man (m/v) in de lucht de krijgen, gingen verkeerd. Auto’s zijn gebouwd om aan de grond te ‘kleven’, vliegtuigen juist niet. Auto’s hebben een gewicht dat over vier wielen wordt verdeeld, vliegtuigen hebben het meeste gewicht voor.

Maar zelfs als je alle technische problemen oplost, dan blijft het probleem dat mensen een vliegende auto misschien gewoon eng vinden.

Follow Faqtman on Twitter