Vliegen met vieze lucht?


vliegen met vieze lucht

Adem je tijdens een vlucht meer schadelijke stoffen in dan op de grond? Al jaren gaat het verhaal over vliegen met slechte cabinelucht. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft de proef uitgebreid op de som genomen. Een Airbus A380 die heen en weer pendelt tussen Frankfurt en Singapore werd in 2012 volgehangen met meetapparatuur.

De uitkomst van het onderzoek is zowel goed nieuws als een anticlimax: de lucht aan boord is schoon. Er worden geen nationale en internationale normen overtreden. In de lucht bevinden zich geen weekmakers of uitlaatgassen van het vliegtuig.

Hoe zit het dan met de verhalen die één of twee keer per jaar opduiken over bemanningen en passagiers die onwel worden doordat het stinkt in een vliegtuig? Volgens de onderzoekers van Lufthansa is dan waarschijnlijk per ongeluk een druppel olie in de motor terecht gekomen.

Vliegtuigen zuigen de cabinelucht aan via de motoren, dus als daar wat mis gaat, ruiken de passagiers dat. De enige uitzondering is de Boeing 787, die haalt de lucht uit een apart systeem.