Vlees zonder slachten


De Universiteit Eindhoven en worstfabrikant Stegeman hebben varkensvlees weten te maken in het laboratorium.

Steeds meer aardbewoners willen wel eens een hamburger of een lekker worstje. Volgens de VN verdubbelt de wereldwijde vleesconsumptie de komende veertig jaar. Probleem is alleen dat de aarde maar beperkt ruimte biedt aan koeien, varkens en kippen.

Daarom wordt er al sinds jaar en dag gewerkt aan vlees waar geen slachthuis aan te pas komt, maar dat ‘gewoon’ in het laboratorium wordt gemaakt. In Eindhoven hebben ze nu een doorbraak gemaakt. Voor het eerst is daar echt vlees geproduceerd zonder te slachten.

In samenwerking met worstenmaker Stegeman (eigedom van Sara Lee DE) zijn de Eidndhovenaren dankzij een subsidie van twee miljoen euro in staat geweest om uit slechts enkele cellen van een varken een stukje varkensvlees te maken. De cellen worden voorzien van voeding, waardoor ze groeien tot een spier.

De smaak en vooral textuur van het kunstmatige varkenslapje schijnt nog wel tegen te vallen. De onderzoeksleider omschrijft het vleesje als ‘slijmerig’ en zegt dat het product nog verder moet worden ontwikkeld. Ook heeft nog niemand het labvlees (handelsnaam: Frankenburger?) geproefd, omdat eerst moet worden vastgesteld dat het veilig is.

Toch lijkt er een grote toekomst weggelegd voor kunstmatig vlees. Slachten wordt onnodig, een paar cellen van één dier zijn genoeg om grote groepen mensen te voorzien van vlees. Dat is milieuvriendelijker en zeker diervriendelijker. Voor vegetariërs verdwijnt dan een belangrijke reden om niet mee te doen met de barbecue.

vlees

Foto: Thomas Stegelmann.