Vlees ook slecht voor milieu


steak

Deze week classificeerde de WHO worst en ham als kankerverwekkend. Nu doet het WWF er een schepje bovenop: ook het klimaat wordt geschaad door vleesconsumptie. De enorme veestapel die nodig is om mensen hun dagelijkse lapje vlees te bezorgen, veroorzaakt onder andere klimaatverandering, zegt het Wereldnatuurfonds naar aanleiding van een nieuwe studie in samenwerking met de universiteit van Wenen.

Van alle dingen die we dagelijks in onze mond stoppen, zijn met name vlees en zuivelproducten slecht voor het milieu. In Oostenrijk zijn deze voedingsmiddelen bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 67 procent van de broeikasgassen. Voor de productie van een kilo vlees nodig is eerst tussen de zeven en 16 kilo diervoer nodig, zegt het WWF . Daarna houdt vlees niet op het milieu te belasten, ook het koelen van vleesproducten en het produceren van de hygiënische verpakkingen verbruikt veel energie.

Nederlanders eten gemiddeld tussen de 80 en de 90 kilo vlees per jaar, hoewel in steeds meer huishoudens één of meerdere dagen per week geen vlees meer op tafel komt. Het EU-gemiddelde ligt rond de 80 kilo en dat is volgens voedingskundige aanbevelingen al meer dan twee keer zo veel als voor een gezonde, evenwichtige voeding nodig zou zijn, aldus het WWF.

We kunnen de uitstoot van broeikasgassen met een vijfde verminderen als we gezonder zouden eten. Volgens het WWF betekent dat: minder vlees en dierlijke vetten, minder zuivelproducten en suiker, meer groente uit de regio.