Vlees maakt vredelievend


De aanblik van vlees neemt bij mannen agressie weg. Vreemd, als je weet dat we er ooit hard om moesten vechten.

Vlees is een belangrijk bestanddeel van het menselijke dieet sinds we rechtop zijn gaan lopen. Het is een makkelijke bron van eiwitten en daarom hebben mensen er zelfs om gevochten. Toch worden we tegenwoordig van vlees rustig, merkte een Canadese onderzoeker.

Frank Kachanoff van McGill universiteit Montreal wilde weten wat voor gevolg het alleen maar zien van vlees heeft. Hij liet mannelijke proefpersonen 82 foto’s sorteren.

En, ben je al rustiger?
Op de foto’s stonden allerlei voorwerpen, een paar bevatten foto’s van vlees. Alle mannen moesten de taak in paren volbrengen. Maakte één van de mannen een fout, dan moest de ander een hard geluid produceren door op een knop te drukken. Er waren verschillende knoppen voor verschillende volumes.

Wat de proefpersonen niet wisten, was dat de man tegenover hen hoorde bij het experiment. Hij maakte opzettelijk fouten bij het sorteren, het geluid dat hij via een koptelefoon op zijn oren kreeg, was niet echt.

Hoewel de proefpersonen geen moeite hadden om de trommelvliezen van de andere mannen te pijnigen, gaven ze bij een fout met de vleesfoto’s juist een zachter geluid. Daaruit concludeert Kachanoff dat de aanblik van vlees mild stemt. Schijnbaar denken we bij een biefstuk tegenwoordig eerder aan gezelligheid dan aan een robbertje vechten met de buurman.

Follow Faqtman on Twitter