Vlees is mannelijk


Mannen overhalen om vegetariër te worden is moeilijker dan bij vrouwen. Kerels zien vlees eten als macho.

Vrouwen die hun gezin minder vlees willen laten eten hebben het vaak het moeilijkst met hun man. Die wil gewoon iedere avond een lap dood dier op zijn bord, al dan niet met een sausje er overheen. Geen gedoe met tofu of een groenteburger, als het niet heeft gebloed, dan is het niet goed.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Cornell University Food and Brand Lab in de Verenigde Staten. Daar werden proefpersonen aan verschillende tests onderworpen om te zien wat ze ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ voedsel vonden. Zo kregen ze biografietjes van personen te lezen met de vraag of de persoon in kwestie een man of een vrouw was. Werd de persoon omschreven als een vleeseter, dan werd de biografie in bijna alle gevallen toegeschreven aan een man. Fictieve vegetarische personen moesten wel een vrouw zijn.

Ook moesten de proefpersonen bepaalde maaltijden in de categorieën ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ indelen. De uitkomst was:

Mannelijk
medium biefstuk
hamburger
doorbakken biefstuk
chili con carne
kip

Als vrouwelijk voedsel werd gezien
chocolade
perzik
kipsalade
sushi
kip

Mannelijke proefpersonen gaven ook veel vaker aan dol op vlees te zijn, terwijl vrouwen vaker vegetarische gerechten als hun favoriet omschreven. De onderzoekers denken dat het daarom vooral de vrouwen zijn die de motor zijn achter steeds meer vleesloze dagen. Willen de dames hun mannen overtuigen, dan moeten ze vooral vegaproducten in huis halen die lijken op vlees. Gelukkig zijn daar tegenwoordig best wel veel van.

Het onderzoek staat in het oktobernummer van het Journal of Consumer Research.