Vleermuis dol op rode lampjes


rood licht

Nachtelijk kunstlicht verstoort zeldzame vleermuizen, behalve als het rood is. Door lantaarnpalen met dit type licht uit te rusten, kan de vleermuisstand in Nederland herstellen. Dit is de conclusie van vijf jaar onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University.

Voor het eerst is het gelukt om effecten van lichtkleur te meten bij zeldzame, langzaam vliegende en lichtschuwe soorten vleermuizen. ‘Het blijkt dat rood licht geen effect heeft op deze soorten: ze zijn in dat licht niet minder actief dan in duisternis’, zegt hoofdonderzoeker Kamiel Spoelstra. ‘Hun activiteit wordt wel sterk onderdrukt door wit en groen licht.’

grootoor vleermuis

Dat effect wordt nog eens versterkt omdat veel voorkomende soorten weinig last hebben van wit licht. Ze maken zelfs handig gebruik van lantaarnpalen: ze kunnen daar de door het licht aangetrokken insecten makkelijker vangen. Daardoor worden deze soorten succesvoller, zodat ze de zeldzame soorten nog meer verdringen.

Vleermuizen jagen ’s nachts op insecten. Ze hebben daarbij weinig concurrentie van andere diersoorten, terwijl de duisternis ervoor zorgt dat roofdieren hen niet zien. Tenminste, als kunstlicht het donker niet verstoort. Vooral zeldzame soorten zijn gevoelig voor te veel licht. Dus werd in Wageningen geëxperimenteerd met wit, groen en rood LED-licht. Bij acht verschillende bosranden in donkere delen van Nederland werden steeds vier rijen lantaarnpalen met elk één lichtkleur uitgerust. Er was een rij controlepalen zonder licht.

Met deze kennis gewapend, willen de onderzoekers inzetten op meer rood gekleurde lichten, vooral op plekken waar kwetsbare soorten voorkomen. Die kunnen daardoor beter herstellen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Royal Society B.