Vitamine D tekort: Alzheimer


Mensen die te weinig vitamine D binnen krijgen, lopen een grotere kans om op hoge leeftijd de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dat is ontdekt door onderzoekers van de University of Exeter (GB). Ze onderzochten 1700 mensen boven de 65. Bij de aanvang van de studie waren deze mensen allemaal gezond.

Na 6 jaar hadden 171 daarvan een vorm van dementie, 102 daar weer van de ziekte van Alzheimer. Wat daarbij opviel was het hoge aantal mensen met een tekort aan vitamine D, zij hadden een 70 procent grotere kans om de ouderdomsziekte te krijgen dan mensen die wel voldoende van deze vitamine tot zich namen.

Vitamine D krijgt een mens hoofdzakelijk via zonlicht binnen, maar het is ook via vette vis en supplementen te krijgen. Een tekort aan deze vitamine wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op infecties en botbreuken bij ouderen.

De onderzoekers die het verband tussen te weinig vitamine D en Alzheimer hebben ontdekt, weten niet of ze de kip of het ei te pakken hebben. Krijg je de ziekte door te weinig vitamine, of komen mensen met Alzheimer weinig buiten en krijgen ze daardoor een tekort aan vitamine D? Experimenten op muizen wijzen op het eerste, maar het is te vroeg om die conclusie te trekken, schrijven ze in het blad Neurology.

Moeten mensen nu dagelijks supplementen met vitamine D nemen? Volgens de onderzoekers kunnen ouderen dat overwegen, omdat hun huid minder zonlicht omzet in deze vitamine. Maar dagelijks een stevige wandeling in de buitenlucht kan ook al wonderen doen.