Vissers vinden walviskots van 3 miljoen


ambergris-oman

Sommige mensen zoeken er hun hele leven naar, maar vinden het nooit. Anderen stuiten er per ongeluk op en hebben geen idee hoe waardevol het is. Drie vissers uit Oman hebben nu een stuk gevonden dat drie miljoen dollar waard is.

We hebben het over ambergris, een legendarische substantie die wordt gebruikt om de lust op te wekken, ziektes te bestrijden en parfum te maken. Vooral die laatste toepassing is tegenwoordig populair, ambergris heeft een muskusgeur. Het is onder parfumeurs zo gewild, dat een brok van formaat tennisbal al 70.000 euro kost.

En dat is opmerkelijk, want ambergris is in feite walviskots. De maag van het zeezoogdier scheidt de wasachtige substantie uit om onverteerbaar voedsel te binden. Is de bal groot genoeg, dan kotst of poept de walvis de wasbal uit. Die is zo licht, dat hij op water blijft drijven.

De brok die nu voor de kust van Oman is gevonden is uitzonderlijk groot. Hij zal in delen de parfumindustrie in het Midden Oosten bereiken, waar ambergris nog mag worden gebruikt. In veel westerse landen is het niet meer toegestaan walviskots in parfum te verwerken, omdat walvissen worden bedreigd.