Vissers vaakst door bliksem getroffen


In deze dagen onweert het soms weer flink. Wat moet je op dat moment vooral niet doen? Gelukkig wordt er bijgehouden welke activiteiten er gevaarlijk zijn. In Amerika is de National Weather Service al sinds jaar en dag bezig om alle doden door bliksem te tellen.

Golf was altijd de gevaarlijkste activiteit bij bliksem, maar deze bijna-sport is sterk gedaald op de hitlijst van onweerslachtoffers, waarschijnlijk omdat verenigingen er meer aandacht aan besteden dat het geen goed idee is om met een metalen voorwerp te zwaaien als de hemel zich ontlaadt.

De nieuwe nummer één is vissen. Vorig jaar overleden 26 Amerikanen omdat de bliksem in hun hengel sloeg. De rest van de top 5 bestaat uit kamperen (15 bliksemdoden), bootje varen (14), voetbal (12) en op het strand zijn (110).

Veruit de meeste slachtoffers (82 procent) is man, waarschijnlijk omdat die meer buitensporten doen en omdat ze eigenwijzer zijn. Vooral jongeren tussen de 20 en 29 worden slachtoffer, waarna de kans scherp afneemt, om tussen de 40 en 49 nog een te stijgen.