Vissen voelen pijn


vissen

Het is het oude excuus van mensen die vissen: de dieren voelen er toch niets van. Hun hersens zouden daarvoor ‘te simpel‘ zijn. Er gaat een haakje door hun lip, maar de vis zou dat niet eens merken. Kletskoek, zeggen biologen van de universiteit van Liverpool nu. Vissen voelen wel degelijk pijn en kunnen daar zelfs een trauma aan overhouden. Hun pijnbeleving is zelfs opmerkelijk gelijk aan mensen.

Tijdens verschillende experimenten kregen verschillende soorten vissen verschillende soorten pijn te verwerken. Sommige ontvingen een elektrische schok, anderen een haak door hun lip, zoals bij het vissen. Daarna observeerden de wetenschappers het gedrag van de vissen. Opmerkelijk is dat vissen in een aquarium het gebied mijden waar ze pijn hebben gehad. Zelfs als ze die pijn niet konden zien, zoals met een elektrische schok.

Ook vasten veel vissen in de dagen na hun pijnbeleving. Ook al is er voedsel, ze raken het niet aan. Mechanische pijn, zoals door een haakje, leidt tot het meest extreme vasten. Ook wrijven vissen het pijnlijke deel van hun lichaam tegen objecten, als stenen of de rand van het aquarium, net als mensen hun voet wrijven als ze hem stoten.

Een van de meest opmerkelijke reacties op pijn is dat vissen beginnen te hyperventileren, ze pompen grote hoeveelheden water door hun kieuwen als reactie op een prikkel. Ook mensen hyperventileren soms bij extreme pijn.

Het gedrag van vissen na een pijnprikkel verandert als de onderzoekers morfine of aspirine aan het water van het aquarium toevoegen. Dat betekent dat ze niet alleen pijn voelen als mensen, maar net als wij ook gevoelig zijn voor pijnstillers. Vissers zouden hun haakje dus met een pijnstillende zalf kunnen insmeren. Maar beter is misschien om helemaal niet meer te vissen.

(Philosophical Transactions of the Royal Society B)