Vissen overleven vaker water


vissen

Opmerkelijk onderzoekje van het Rigshospitalet in Kopenhagen (Denemarken). Daar hebben ze geanalyseerd hoe mensen met een levensbedreigende bloedvergiftiging reageren op het middel hydroxyethylzetmeel. Dat middel is sinds een tijdje in Europa verboden. Het werkt tegen ernstige infecties, maar kan ook levensbedreigende nierschade veroorzaken. Daarom mag het alleen worden gebruikt als een patiënt toch al een grote kans heeft om te sterven.

Daadwerkelijk overleeft bijna de helft van de patiënten de ziekte en/of de behandeling volgens het Deense onderzoek niet. Dat is geheel in lijn met eerdere bevindingen. Alleen hebben de onderzoekers ook gekeken wie de grootste kans maakt om de behandeling wel te overleven. Het verrassende antwoord: mensen met het sterrenbeeld Vissen.

Zij overleven in 64 procent van alle gevallen, tegen 52 procent bij de andere sterrenbeelden. Niet dat de Deense wetenschappers de astrologie aanhangen – een bijgeloof dat aantoonbaar niet klopt – maar ze wilden een punt maken. En dat is dat je statistiek niet heilig moet verklaren. Met de juiste onderzoeksvraag (welk sterrenbeeld overleeft vaker?) en de juiste hoeveelheid proefpersonen, kun je nuttig lijkende statistieken tevoorschijn toveren.

Maar dat is dan ook alles, de statistiek ‘lijkt’ iets te zeggen, maar is in werkelijkheid waardeloos. Wie honderd keer een dobbelsteen gooit, zal ook één getal iets vaker krijgen dan de anderen. Dat wil nog niet zeggen dat de dobbelsteen van dat getal ‘houdt’, het is puur toeval. Gooi nog eens honderd keer en het is waarschijnlijk een ander getal. Een pseudopatroon, noemen statistici het ook wel.

Het middel dat de patiënten kregen is opgelost in water, wat ook nog eens past bij het sterrenbeeld Vissen. Zo kun je voor een pseudopatroon zelfs een sluitende verklaring vinden. Maar, zo schrijven de Denen in het vakblad Critical Care and Resuscitation, dan zou het sterrenbeeld Waterman het ook goed moeten doen. Die patiënten vielen echter precies in het gemiddelde.