Vissen herkennen mensen


gezichtsherkenning

Vissen zijn een stuk mensvriendelijker dan tot nu toe aangenomen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat ze zelfs menselijke gezichten kunnen herkennen. Dat gebeurden bij experimenten met de tropische soort Toxotes chatareus.

Deze vissen kregen boven hun aquarium een waterdichte monitor gehangen. Daarop waren het gezicht van een man en een vrouw te zien. Beide gezichten waren door een computer samengesteld, het ging niet om echte mensen. Dag in dag uit keken de twee koppen de vissen aan.

Vervolgens kregen de vissen een dag lang een serie van 44 beelden te zien, waaronder de twee bekende koppen. Als die in beeld kwamen, reageerden de vissen door veel langer naar boven te kijken. Andere koppen negeerden ze. In liefst 81 procent van de gevallen reageerden de vissen op de hoofden, zelfs als ze een andere kleur kregen, een teken dat er echt sprake is van herkenning, aldus de onderzoekers.

Zijn de vissen slimmer dan eerder aangenomen? Volgens de biologen van de universiteit van Oxford (GB) die het onderzoek uitvoerden, is dat niet het geval. Hun ontdekking bewijst juist dat er een geen complexe hersens nodig zijn om gezichten te herkennen. Zelfs vissen kunnen het.