Vissen de weg kwijt door bootgeluiden


Het overvaren van boten boven een koraalrif verstoort het natuurlijke oriëntatiegedrag van vissen. Daardoor kunnen ze hun huis niet meer terugvinden. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de universiteiten van Bristol, Exeter en Luik.

Koraalriffen maken een typisch geluid: een combinatie van etende en jagende vissen en andere zeedieren en het ruizen van de wind en de kabbelende golven en zeestromingen. Maar dit voor koraaldieren geruststellende geluid wordt ruw verstoord door overvarende boten.

De onderzoekers lieten babykoraalvisjes in een lange plastic buis zwemmen. Door een speaker werden verschillende soorten geluiden afgespeeld. Bij het koraalrifgeluid zwommen de visjes naar de speaker toe. Maar koraalrifgeluid gemixt met bootgeluiden joeg de visjes juist weg.

Volgens de onderzoekers is hun experiment het eerst bewijs van het effect van zeeverkeer op koraalvissen. Ze hopen dat hun bevinding lokale autoriteiten aanspoort tot het nemen van maatregelen die de geluidoverlast in koraalrifrijke gebieden moet beperken.

De studie staat beschreven in Marine Ecology Progress Series.

Foto: Mikhail Rogov/CC-BY-SA-3.0