Vislucht bevordert kritisch denken


vis

De menselijke neus is een betrouwbaar waarschuwingssysteem. Onaangename geuren, bijvoorbeeld van giftig voedsel, behoeden ons voor medische problemen. Maar onze neus kan nog meer. Ruiken we vis, dan lossen we problemen grondiger en met meer succes op.

Tijdens een experiment aan de University of Michigan (VS) kregen proefpersonen vragen voorgelegd die die ze moesten beantwoorden. Daar zaten simpele tussen, als ‘welk land is beroemd om zijn koekoeksklokken, chocolade, banken en zakmessen?’, maar ook dit soort vragen: ‘Hoeveel dieren van elke soort nam Mozes mee op de ark?’.

Die laatste vraag is een instinker, Moses bouwde geen ark, dat was Noach. Psychologen kunnen daarmee meten of iemand echt nadenkt.

De helft van de deelnemers werd tijdens het beantwoorden blootgesteld aan visgeur; de onderzoekers hadden een papier doordrenkt met visolie onder hun bureau geplaatst. Zij deden de test veel beter: veertig procent wist dat er iets mis is met de tweede vraag was en koos voor de ‘weet niet’ optie. Zonder vis geur trapte tachtig procent in de instinker.

Ook een tweede experiment, waarin kritisch denkvermogen werd getest, maakten de mensen die vis roken veel beter. Bijna de helft sloot deze test succesvol af, tegen slechts 28 procent van de controlegroep.

De conclusie van de Amerikanen: visgeur is geen pretje, maar resulteert ook in beter nadenken en een kritische geest. De grote vraag is wat je met deze kennis kan doen. Een blikje sardientjes meenemen naar een examen? De studie is gepubliceerd in het vakblad Journal of Experimental Social Psychology.