Vis dol op plastic


plastic op strand

Vissen bevatten steeds meer plastic. Dat is niet zo gek, want het lijkt op voer, zo hebben biologen van de University of California ontdekt. Ze schrijven er over in het vakblad Proceedings of the Royal Society B.

Voor het experiment haalden de onderzoekers grote hoeveelheden versnipperd plastic uit de oceaan. Dat gooiden ze in een aquarium vol ansjovis. De diertjes begonnen er enthousiast aan te knabbelen: lekker! Volgens de onderzoekers komt dat omdat het plastic na een lang verblijf in de oceaan gaat ‘ruiken’ naar algen en daarmee naar voer. Algen scheiden een chemische stof uit, DMS geheten, die voor de vissen heel aantrekkelijk is. Hun equivalent van gebakken uitjes.

Plastic is een fantastisch materiaal voor algen. Ze kunnen zich er makkelijk aan hechten en er zijn aanwijzingen dat chemicaliën uit de kunststof als voeding dienen voor deze organismes. Een stuk plastic dat een paar dagen in de oceaan dobbert, trekt dan ook de eerste algengroei aan. Hoe langer het duurt, hoe groener het stuk plastic wordt. Voor vissen is het dan bijna niet meer te onderscheiden als oneetbaar. Integendeel, zo’n stukje algenbrij is een buitenkansje, ook al barst het ook van de bacteriën.

De resultaten zijn er dan ook naar. Steeds vaker wordt plastic in vis gevonden. Ontelbare stukjes worden waarschijnlijk niet eens opgemerkt, en verdwijnen samen met de vis in de menselijke voedselketen. Weekmakers en andere stoffen in plastic zijn slecht voor de mens, die via de ingewanden in aanraking komt met deze materialen. Een team wetenschappers uit Maleisië en Frankrijk ontdekte eerder dit jaar 36 stukjes plastic in de lichamen van 120 vissen.

Dat zal voorlopig niet veranderen. In sommige wateren komt meer plastic dan vis voor. Vroeger of later komt een groot deel daarvan weer bij de mens terecht. Of je moet met een wijde boog om de visboer heen.