Virus produceert biobrandstof


hydrogenase

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd een virus zo te manipuleren dat het waterstof uitstoot. Het kan een nieuwe biobrandstof worden. Het werkt doordat een virus een nieuw eiwit in zich krijgt (foto). dat eiwit neemt protonen uit zijn omgeving op en spuwt daardoor waterstof uit. Dat is zeer makkelijk ontvlambaar en kan dus worden gebruikt in motoren.

De nieuwe stof heet P22-Hyd en het is relatief makkelijk te maken, zonder dat er sprake is van schadelijke milieugevolgen. Voor de meest gebruikelijke manier om waterstof te maken, is platina nodig. Die methode levert bovendien nogal wat vervuiling op. Om platina op te graven worden meestal grote hoeveelheden grond afgegraven, deze brandstof is bij kamertemperatuur te maken.

Verder onderzoek moet uitwijzen of deze manier van waterstof maken opgeschaald kan worden. Als dat mogelijk is, kan het in de nabije toekomst een goede manier worden om biobrandstof te produceren. Dan kan het een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief zijn voor benzine en diesel.

Het onderzoek van Indiana University is gepubliceerd in Nature Chemistry.