Virus bestrijdt puistjes


De veroorzaker van alle ellende: de propionibacterium acnes.

Miljoenen mensen hebben het: hardnekkige puistjes. Helaas zijn er maar weinig behandelingen voor die veilig zijn én ook echt werken. Maar daar komt in de toekomst verandering in. Onderzoekers van de University of California LA en de University of Pittsburgh (VS) ontdekten een nieuw wapen in de strijd tegen puistjes: een virus dat de bacterie aanvalt die de aandoening, acne genoemd, veroorzaakt.

Hoofdonderzoeker Robert Modlin en collega’s haalden de virussen en bacteriën van de neus van acnepatiënten en mensen met een gave huid. Uit genoomonderzoek bleek vervolgens dat het virus, een zogenoemde bacteriofaag, de ideale kandidaat vormt voor een nieuwe anti-acnetherapie: hij is klein van stuk en kent een heel wapenarsenaal om zijn prooi, de Propionibacterium acnes, aan te vallen.

De onderzoekers hopen snel het actief werkende eiwit uit het virus te isoleren en te testen of die net zo goed werkt als het hele virus. Als dat inderdaad zo is kan het eiwit verder worden ontwikkeld tot een echt werkend acnemedicijn.

Het onderzoek verschijnt vandaag in de online-editie van mBio.

Follow Faqtman on Twitter