Virtual reality helpt tegen kiespijn


tandarts

Het dragen van een virtual reality bril kan helpen om de pijn bij de tandarts minder te maken, suggereert een nieuwe studie van de Engelse Plymouth University. Het was al bekend dat rustgevende omgevingen, als een strand of bos mensen meer laten ontspannen dan een steriele kamer. Maar nu blijkt dat mensen zelfs minder pijn voelen als ze via de techniek in de natuur rondlopen tijdens hun behandeling.

Ook al krijgen patiënten plaatselijke verdoving, de stress van de tandartsboor is genoeg om ook kleine pijntjes flink uit te vergroten. Maar je kunt patiënten genoeg afleiden dat ze ook de restpijn niet meer voelen. De Britten deden dat met een virtuele wandeling langs het strand. In totaal 79 patiënten van een tandartspraktijk deden mee aan het experiment en gaven aan minder pijn te hebben gevoeld.

Daartoe moeten tandartsen dan wel virtual reality brillen aanschaffen. En liefst ook in verschillende maten, want tijdens de proefneming bleken de brillen niet altijd te passen. Ook is het niet geschikt voor mensen met een grote angst voor de tandarts. Die voelen zich door de bril juist onzeker, omdat ze niet zien wat er gebeurt.

De studie is gepubliceerd in het vakblad Environment and Behaviour.