Vinken verslaafd aan peuken


roodmusvink

De roodmusvinken van Mexico Stad hebben een vreemde gewoonte. Ze zijn dol op sigaretten. Die kunnen ze zelf niet kopen, dus profiteren ze vooral van de peuken die mensen op de grond gooien.

Niet dat ze roken, dat zou ook wat moeilijk zijn met hun snaveltjes. Ze plukken de plastic vezels van het filter uit elkaar en gebruiken dat materiaal om hun nest mee te bekleden. Dat ontdekten biologen al in 2012, maar de vraag was altijd waarom de vogels zo dol zijn op het stinkende materiaal.

Geeft het warmte? Is het nest daardoor zachter voor de jonge vogels? Biologen van de Universidad Nacional Autónoma de México zijn het gaan uitzoeken en komen nu met de conclusie: ze doen het voor de hygiëne. De nicotine in de filters is een fantastisch middel tegen parasieten waar de vogels normaal veel last van hebben.

De biologen deden een experiment met een paar nesten waar de filters werden vervangen door vilt, dat net zo zacht is. De vogels daar kregen snel weer last van een kleine tekensoort, terwijl teken die aan een nest met filterbedekking werden toegevoegd snel stierven. Op de een of andere manier zijn de vogels daar zelf ook achter gekomen, waarna ze exclusief sigaretten gingen gebruiken voor hun binnenste nestmateriaal.

Hoe is dat gegaan? De biologen denken dat de vogels per ongeluk op dit materiaal zijn gestuit. Waarschijnlijk merkten ze dat meer van hun jongen bleven leven nadat ze de eindjes van sigaretten gingen gebruiken. De teken maken namelijk nogal wat slachtoffers. Waarna ze steeds meer peuken gingen gebruiken in het nest. Een soort gedragsevolutie.

Helemaal ongevaarlijk is het niet. In nesten met filtermateriaal komen ook meer misvormde jonge vogels voor. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Hoe dat op lange termijn uitwerkt, daarvoor willen de Mexicanen meer onderzoek doen.

Journal of Avian Biology.