‘Vingerafdruk verraadt afkomst’


vingerafdruk

Het duurt niet lang meer, of de politie kan aan een vingerafdruk zien welk ras de eigenaar is en wie zijn of haar voorouders zijn. Antropologen van North Carolina State University in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat er uit onze vingertoppen veel meer informatie te halen is dan eerder bekend. Je moet alleen wel heel goed kijken.

Tijdens een experiment met 241 proefpersonen wisten ze in ieder geval al de mensen met een Europese afkomst te onderscheiden van deelnemers met grotendeels Afrikaanse voorouders. Dat gebeurde door niet alleen naar het verloop van de lijnen te kijken, maar vooral naar het aantal aftakkingen en breuken in het patroon van lijntjes en geultjes in een vingerafdruk. Daarin zit schijnbaar veel informatie over je voorouders.

Dat is interessant voor twee partijen: de politie en antropologen. De politie kan met hulp van een enkele vingerafdruk in de toekomst een veel nauwkeuriger beschrijving van een dader geven. Antropologen kunnen met vingerafdrukken aan voorouderonderzoek doen en bepalen of mensen familie van elkaar waren.

Zo ver zijn we nog niet. Het huidige onderzoek heeft een principe aangetoond, maar vooral de politie heeft een meer praktische methode nodig om iemand daadwerkelijk te vervolgen. Het onderzoek gaat dus door en zal zich vooral richten op mogelijkheden om een snelle en betrouwbare test te ontwikkelen.

Het onderzoek staat in het American Journal of Physical Anthropology.