‘Vind ik leuk’ verraadt wie je bent


Wil je weten wat iemands ras, leeftijd, IQ, seksuele voorkeur, genotsmiddelengebruik en politieke ideeën zijn? Ga gewoon naar zijn of haar Facebook pagina en kijk welke vind-ik-leuks deze persoon uitdeelt. Dat zeggen onderzoekers van het Cambridge Psychometrics Centre in de Verenigde Staten. Ze verzamelden Facebook profielen en lieten de eigenaren daarvan een aantal psycho-sociale tests maken. Daarmee hadden ze een basis om het uitdelen van vind-ik-leuks te vergelijken met persoonlijkheidskenmerken.

Op basis daarvan werden algoritmes geschreven om Facebook af te struinen, op zoek naar vergelijkbare likes. Dat ging opmerkelijk goed, het systeem was 88 procent accuraat bij het vaststellen van de seksuele voorkeur bij mannen. Het wist met 95 procent accuratesse zwarte en blanke Amerikanen te onderscheiden en het plakte in 85 procent van alle gevallen de juiste politieke kleur op de juiste mens. Zelfs problemen met alcohol en drugs werden in 65 procent van alle gevallen juist vastgesteld.

De onderzoekers zeggen in het vakblad Pnas dat het niet eens om zeer expliciete vind-ik-leuks gaat. Zo herkennen ze homo’s niet aan hun online steun voor zaken als het homohuwelijk, maar eerder aan hun voorkeuren voor bepaalde televisieprogramma’s en bands. Zulke ogenschijnlijk onschuldige vind-ik-leuks zeggen al veel over een mens. Een like voor wokkels bleek bijvoorbeeld een indicator voor een hoog IQ.

Dit systeem is een potentiële goudmijn voor adverteerders. Maar de uitvinders hebben het niet voor commerciële doeleinden gemaakt – ook al werden ze gefinancierd door Microsoft. Ze waarschuwen wel dat de gegevens op Facebook het mogelijk maken om op ongekende schaal de privacy van burgers te schenden. Ook geloven ze dat psychologische tests in het vervolg overbodig zullen worden. Je hoeft alleen maar het Facebookprofiel van iemand te analyseren.