‘Vincent van Gogh vermoord’


Vincent van Gogh is vermoord door een cowboy met een kapot pistool, dat schrijven biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith in hun vuistdikke biografie ‘Van Gogh: The Life’ die vandaag uitkomt. De BBC heeft het boek al gelezen en deelt het grootste nieuws uit het boek alvast met ons.

Zelfportret Vincent van Gogh 1887

Op de basisschool leer je dat zonnebloemenschilderaar Van Gogh geen vrolijk leven leidde. Hij was depressief, sneed zijn eigen oor af en pleegde op 37-jarige leeftijd zelfmoord. Hij is nu een wereldberoemde kunstenaar met een eigen museum, maar bij leven verkocht hij slechts één werk. Volgens de geschiedenisboeken probeerde Van Gogh op 27 juli 1890 zelfmoord te plegen door zich met een pistool door zijn hart te schieten. Hij miste en overleed twee dagen later in het Franse Auvers-Sur-Oise aan inwendige bloedingen.

In tien jaar hebben biografen Naifeh en White Smith met hulp van 20 onderzoekers en vertalers 28.000 brieven, documenten en krabbels gelezen en zo het leven, en dus ook de laatste dagen, van de kunstenaar gereconstrueerd. Ze schrijven: Van Gogh logeerde in de Auberge Ravoux van waaruit hij de tarwevelden in kon lopen om te schilderen. Twee broers van 16 jaar hadden op 27 juli 1890, tussen het cowboytje spelen door, met Van Gogh gedronken. Een van de jongens, ene Rene Secretan, heeft Van Gogh per ongeluk doodgeschoten. Men wist dit, maar Van Gogh heeft de jongens beschermd door te doen alsof hij de hand aan zichzelf had geslagen. Hij zou hebben gezegd: ‘Beschuldig niemand, ik zelf wilde er een einde aan maken’.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers Vincent van Gogh’s verleden herschrijven. In 2009 publiceerden de Duitse historici Hans Kaufmann en Rita Wildegans hun boek ‘Van Goghs Ohr’ waarin te lezen viel dat de kunstenaar zijn eigen oor niet heeft afgesneden. Het algemeen bekende verhaal is dat Van Gogh op 23 december 1888 zijn oor met een scherp scheermes afsneed na een ruzie met de bekende schilder Paul Gauguin. De historici herlazen politierapporten, getuigenverklaringen en brieven en ontdekten dat Paul Vincent’s oor in een ruzie heeft afgeslagen met een degen.

Follow Faqtman on Twitter