‘Vincent van Gogh vermoord’


De Nederlandse schilder Vincent van Gogh heeft geen zelfmoord gepleegd, maar is vermoord. Dat zegt een beroemde patholoog-anatoom. Deze Vincent Di Maio heeft in de Verenigde Staten veel roemruchte zaken oplost en werd geïnterviewd door het blad Vanity Fair. Daarin vertelde hij dat Van Gogh naar zijn mening is vermoord.

Vincent van Gogh pleegde op 37-jarige leeftijd zelfmoord, zo luidt de officiële geschiedenis. Met een revolver zou hij zichzelf in de borst hebben geschoten. Maar die revolver werd nooit gevonden en het is zelfs niet duidelijk waar het schot is gelost. Bovendien, zegt Di Maio, kan een mens zichzelf niet in de borst schieten op de plek waar Van Gogh een schotwond had.

De theorie dat de schilder niet zijn eigen leven heeft genomen, is er al langer. Twee biografen die vorig jaar een boek over Van Gogh publiceerden zijn er ook van overtuigd dat de schilder door een ander is gedood. Er is ook geen afscheidsbrief gevonden, noch waren er schotresten op de handen van de schilder te vinden.

Wie heeft het dan wel gedaan? De twee biografen verdenken de toen 16-jarige jongen Rene Secretan. Hij was met zijn ouders in de buurt op vakantie. Hij had Van Gogh al eerder gepest door een slang in zijn schilderkist te doen en hem op straat uit te schelden. Wellicht is een handgemeen met de jongen uit de hand gelopen.