Vikingen vinden vanuit de ruimte


Point Rosee

Archeologen denken een nog onbekende nederzetting van de vikingen in Noord-Amerika te hebben ontdekt. Dat deden ze op een opmerkelijk manier: vanuit de ruimte. Aan de hand van satellietbeelden konden ze op het schiereiland Point Rosee, onderdeel van het Canadese Newfoundland, resten van eenvoudige gebouwen zien.

Uiteraard gingen de archeologen van de University of Alabama (VS) na het bestuderen van de ruimtebeelden naar de plek toe. Daar vonden ze ijzerresten, wat betekent dat er werktuigen zijn gemaakt door ijzer te smelten. De structuren die op de satellietfoto’s te zien waren, bleken de resten van lemen hutten te zijn.

Vooral het ijzer is een sterke aanwijzing dat het om kolonisten uit Scandinavië gaat. De lokale inuït bewerkten ook ijzer, dat ze haalden uit een meteoriet die in de omgeving lag, maar ze smolten het niet. Die technologie was op dat moment wel bij vikingen voorhanden. Die bouwden in hun nederzettingen smidsen waarin ze met vuur ijzeren werktuigen konden smeden.

Eerder zijn nederzettingen van vikingen ontdekt in Groenland en bij L’Anse aux Meadows in noordelijk Canada, 300 kilometer van de huidige vindplaats. Het Amerikaanse continent werd rond het jaar 1000 ontdekt door Bjarni Herjolfsson, maar het kwam nooit tot permanente bewoning van het nieuwe werelddeel, dat de vikingen Vinland noemden. In de noordelijk saga’s is sprake van een tijdelijk stadje in Vinland met de naam Leifsbúdir, wellicht dezelfde plek die nu is gevonden.

Point Rosee zal deze zomer weer uitgebreid worden onderzocht, om meer te weten te komen over de voormalige bewoners. Wat zochten ze in Vinland? Waarom bleven ze niet? Handelden ze met de plaatselijke bewoners? De archeologen uit Alabama willen graag de antwoorden op die vragen vinden.