Vijfde van leraren doodongelukkig


Maar 46 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs voelt zich tevreden, betrokken en competent voor de klas. Bijna twintig procent van de docenten blijkt matig tevreden en voelt weinig betrokkenheid bij hun beroep. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Minder dan de helft van de docenten is dus ontevreden of zelfs doodongelukkig met hun beroepskeuze. Een kleinere groep van 34 procent voelt zich minder competent, maar is wel tevreden over het salaris. Zij zijn aanzienlijk vaker tevreden over hun salaris dan de eerste groep. Waarschijnlijk juist omdat ze zichzelf niet zo competent vinden.

Maar liefst twintig procent van de docenten scoort laag op alle graadmeters. Deze docenten zijn matig betrokken en gemotiveerd, hebben weinig vertrouwen in het eigen kunnen en zijn niet tevreden over hun beroep in het algemeen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1214 leerkrachten. Veel van de graadmeters hangen nauw met elkaar samen. Hoe competenter docenten zich voelen, hoe groter

Follow Faqtman on Twitter

hun emotionele betrokkenheid wordt.