Vijf tekenen dat je erg intelligent bent

Jezelf slim vinden is er niet een van


smile

Ben je slim? Niet een beetje, maar echt behoorlijk intelligent? Als je beide vragen met ja beantwoordt, dan is het tegendeel waarschijnlijk het geval. Domme mensen schatten zichzelf vaker als erg slim in, blijkt uit onderzoek. Dat staat bekend als het Dunning-Kruger effect (naar de ontdekkers): domme mensen zijn te dom om in te zien dat ze dom zijn.

Wat zijn tekenen dat je wel intelligent bent? We zetten vijf belangrijke op een rijtje.

Je kent ze wel, Face posts zoals deze hierboven, met een mooi, ‘inspirerend’ citaat of spreuk. Irriteer je je daaraan? Gefeliciteerd, je bent waarschijnlijk behoorlijk slim. Waterloo University in Canada schotelde mensen dit soort citaten voor en vroeg ze of ze die ‘diep’ vonden. Daarna werd hun IQ gemeten. De domste mensen waren het meest onder de indruk.

Je lacht om foute grappen. Mensen die een voorliefde hebben voor zwarte, zelfs zieke humor, vertonen gemiddeld een hoger IQ dan anderen. Zwarte humor gaat over onderwerpen waar we het liever niet over hebben, zoals dood, ziekte, racisme en andere taboes. Bovendien hebben deze mensen vaak een betere stemming en vertonen ze minder agressie dan mensen die niets moeten hebben van dit soort grappen.

Je hebt veel seks. Geregeld tussen de lakens duiken als je erg verliefd bent, bevordert het aangroeien van zenuwcellen in het deel van de hersens dat verantwoordelijk is voor denken en leren. Met die opmerkelijke conclusie komen psychologen van de universiteit in Pavia, Italië. Daardoor wordt een mens intelligenter.

Je hebt moderne denkbeelden over bijvoorbeeld homoseksualiteit en euthanasie. Intelligente mensen nemen eerder nieuwe sociale en politieke gedachten, normen en waarden aan dan dommere mensen. De laatste categorie grijpt vaker terug op oude ‘wijsheden’. De evolutie maakt veel mensen conservatief, stelt Satoshi Kanazawa, als evolutionair psycholoog verbonden aan de London School of Economics and Political Science.

Je werkt op een kantoor met nieuwe airconditioning, met een werkend filter. Oude airconditioners wasemen vluchtige organische stoffen uit. Die zijn niet goed voor je denkvermogen. Op kantoren waar de filtering goed is geregeld, scoren mensen 61 procent hoger op een intelligentietest dan in kantoren waar de filtering slecht is en waar wordt gewerkt met oude airconditioning.