‘Vijf seconden regel’ bestaat (soort van)


Je hebt een stukje kaas gepakt uit de koelkast. Dan laat je het uit je handen vallen en ligt je lekkere kaas op de vloer. Eet je het nog? De meeste mensen denken dat als ze het maar binnen 5 seconden oprapen, de kaas nog ‘schoon’ is en ze het in hun mond kunnen steken. Dat gedrag is zo universeel, dat de wetenschap daarvoor de term ‘vijf seconden regel’ heeft bedacht.

Volgens wetenschappers is het ook onzin dat tijd een rol speelt bij hoe vies het voedsel wordt. Tot nu toe.

In een nieuw onderzoek van Aston University (GB) blijkt dat bij de transfer van ziekmakende bacteriën als e-coli van de vloer naar het voedsel tijd soms wel degelijk een rol speelt. Ook is belangrijk om welk eten het gaat. Vochtig voedsel, zoals gekookte pasta en plakkerige snoepjes, kun je nog eten als je het snel genoeg oppikt. Bacteriën hebben langer nodig om in dat voedsel te kruipen dan in hard voedsel, zoals toast.

Gladde oppervlaktes als laminaat en tegels maken de snelste overgang mogelijk van bacteriën, vloerbedekking is in dat opzicht het meest hygiënisch. Toch toont ook dit onderzoek aan dat bacteriën behoorlijk snel zijn als ze in aanraking komen met eten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 86 procent van de mensen de 5 seconden regel volgt. Volgens de onderzoekers is het overigens niet zeker of er ziekmakende bacteriën op de vloer zitten. Dat ligt aan wanneer er voor het laatst is schoongemaakt en wie er hebben gelopen.