Vieze jeans stinken niet


Als je jouw spijkerbroek vijf dagen per week, drie maanden lang zou dragen, zou hij dan stinken? Op die vraag wilde een Australische onderzoekster wel eens antwoord. Ze rekruteerde dertig proefpersonen tussen de 18 en 56 en gaf ze allemaal een jeans om te dragen.

Sunil TG
Het antwoord, drie maanden later is dat de jeans niet vreselijk stinken. Volgens de onderzoekster hebben ze wel allemaal hun eigen geuren, die ze omschrijft met woorden als ‘eierschalen’ en ‘avocado’ maar zijn de luchten niet onaangenaam.

De proefpersonen hadden niet al te veel moeite om het experiment vol te houden. Alleen tussen weken 3 en 6 hadden de meeste mensen eventjes genoeg van hun eeuwige spijkerbroek. Maar nu wil ongeveer de helft doorgaan met het dragen van de broek – zonder te wassen.

En vlekken? Volgens de dagboekjes die de vrijwilligers hebben bijgehouden, komen en gaan die. Draag je een spijkerbroek lang genoeg, dan slijten de meeste vlekken – zelfs motorolie en chilisaus – weer weg. Het spaart wasgoed en het milieu.

Follow Faqtman on Twitter