Vierstrengig DNA gevonden in cellen


Zestig jaar geleden ontdekten James Watson en Francis Crick van de University of Cambridge de beroemde dubbele helix: tweestrengig DNA. Nu ontdekten wetenschappers van dezelfde universiteit, onder leiding van Shankar Balasubramanian, in kankercellen het dubbele: vierstrengig DNA. De bijzondere DNA-vorm werd eerder al in het lab gemaakt, maar nu zijn ze voor het eerst waargenomen in menselijke cellen.

Het vierstrengige DNA, G-quadruplex genoemd, wordt gevormd doordat vier guanines (een van de vier bouwstenen of ‘letters’ waaruit DNA bestaat: G, A, C, en T), een vierkant vormen. Het gaat waarschijnlijk om een tijdelijke structuur, die vooral te zien is bij kankercellen die zich opmaken voor de celdeling.

De onderzoekers vonden het vierstrengige DNA dankzij een antilichaam dat aan deze structuren bindt. Vervolgens maakte pyridostatine het voor de G-quadruplexes onmogelijk zich weer te ontrafelen tot de klassieke dubbele helix.

Omdat de G-quadruplex alleen zichtbaar is gemaakt bij snel delende kankercellen, denken de onderzoekers dat ze misschien een unieke eigenschap zijn van deze cellen. Dat maakt vierstrengig DNA tot een mogelijk nieuw doelwit voor behandeling van kanker, zo schrijven ze in hun publicatie in Nature Chemistry.

Beeld: ‘Living by the code’ door Annie Newman, hangende in het kantoor van Shankar Balasubramanian, laat de vierstrengige helix zien.