Vier redenen waarom het moeilijk is om Facebook te verlaten


Facebook

Het is momenteel een dingetje op sociale media, mensen die aankondigen dat ze sociale media gaan verlaten. Vooral Facebook moet er aan geloven, nu het platform blijkt te zijn gebruikt voor ernstige overtredingen van verschillende privacy wetten. Het is hip om een screen dump te maken van het ‘vaarwel scherm’ en dat weer te plaatsen op bijvoorbeeld Instagram. Toch zullen de meeste mensen het medium trouw blijven. En wel hierom.

Facebook maakt je hebberig. Naar vrienden, naar likes, naar commentaar. Er blijkt volgens Duits onderzoek een sterke correlatie tussen Facebookvrienden en een hang naar bezit. Bovendien brachten materialistische mensen veel meer tijd op Facebook door, waarschijnlijk in een poging om die grote vriendenschaar te verzamelen. Ze waarderen hun online volgers net als andere bezittingen, meer is beter.

Facebook kent je beter dan je jezelf kent. Sterker nog, het platform kan voorspellen of je gaat scheiden, nog voor je het zelf weet. De data die je achterlaat als je actief bent, geeft een heel goed beeld van wie je bent en wat je wilt. Vandaar dat meneer Zuckerberg je altijd kan voorschotelen waar je zin in hebt.

Trots. Je profiel is je uithangbord naar de wereld. Grappig en luchtig, of juist serieus en zeer hoogstaand. Kijk je naar je posts, dan wordt het nog beter. Mensen die hun eigen profiel hebben gezien, hebben vooral positieve woorden voor zichzelf, ontdekten onderzoekers. Waarschijnlijk omdat we op Facebook een zeer positieve kant van onszelf laten zien, alleen de leuke dingen komen vaak in posts terecht.

Seks, natuurlijk. Een van de onderschatte kanten van Facebook is volgens onderzoek erotiek. Nogal wat mensen scharrelen er naar een volgende bedpartner. Anderen hebben contact met allerlei exen. Makkelijk, snel en heerlijk oppervlakkig. Hoe moet je dat zonder Facebook doen?