Vetzucht wereldwijde epidemie


De wereld wordt steeds vetter. Sinds 1980 is het aantal mensen dat veel te dik is verdubbeld. De trend zet zich door.

Foto: © Kristina0488 | Dreamstime.com
Dat schrijft het medische tijdschrift The Lancet. Onderzoekers van Harvard universiteit in de VS ploegden door data van mensen uit 199 landen. In totaal werden 9,1 miljoen mensen in het onderzoek onder de loep gelegd.

De conclusies zijn schokkend. Was in 1980 nog 4,8 procent (mannen) en 7,9 procent (vrouwen) veel te dik, in 2008 was dat opgelopen tot 9,8 en 13,8 procent. Een half miljard aardbewoners is nu obees. Daardoor overlijden ieder jaar 3 miljoen mensen te vroeg. Mensen met obesitas lopen een grotere kans op hart- en vaatziekten, kanker en een hele sleep andere aandoeningen.

De snelst groeiende dikke bevolking woont in de Stille Oceaan. Bewoners van Nauru en de Cook Eilanden zijn bijkans geëxplodeerd. Hun body mass index (gewicht ten opzichte van lengte) nam in dertig jaar met 10 procent toe. De dikste rijke mensen wonen in de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland. De dunste rijke mensen komen uit Japan en Singapore. De dunste mensen ter wereld wonen in Bangladesh en Congo.

Europa doet het niet slecht. Italiaanse vrouwen zijn zelfs iets dunner geworden in de afgelopen dertig jaar; Belgen zijn bijna niet veranderd. De dikste mensen in Europa zijn vrouwen uit Tsjechië en Turkije.

Follow Faqtman on Twitter