Vetzucht en schulden gaan vaak samen


dikke man

Flink wat pondjes te veel? Een dieet van Big Macs en frieten? Grote kans dat je dan ook flink in de schulden zit.

Dat blijkt uit onderzoek van het instituut voor sociale studies van de Universität Mainz in Duitsland. De onderzoekers ondervroegen dikke mensen over hun leven en kwamen tot de ontdekking dat ze vaak tegenover personen met flinke schulden zaten.

Dat er een verband bestaat tussen economie en obesitas is al langer bekend. Hoe lager je opleidings- en werk-, en inkomensniveau, hoe groter de kans dat je te zwaar bent. Maar het Duitse onderzoek toont nu aan dat ook schulden en zwaarlijvigheid met elkaar verbonden zijn.

Van de 949 mensen met overgewicht die door de universiteit werden onderzocht, had een kwart ernstige schulden. Terwijl van 8318 onderzochte mensen met een normaal gewicht slechts 11 procent ernstige schulden had, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad BMC Public Health.

Het meest verontrustend vonden de onderzoekers dat zowel schulden als dik zijn erfelijk zijn: ouders met schulden en overgewicht zorgen voor kinderen met een behoorlijke roodstand op de bank en kilo’s te veel. Of het overgewicht wordt veroorzaakt door schulden of andersom, moet in een vervolgstudie aan het licht komen.