Vetmesten en dan pas eten: hoe de Azteken met mensen omgingen


Tecoaque Zultepec

In de Mexicaanse stadje Zultepec, in het voormalige Azteekse rijk, hebben archeologen een bizarre vondst gedaan. Ze vonden aanwijzingen dat mensen als kalkoenen voor kerst zijn vetgemest, voor ze werden opgegeten door de Azteken. De gevangen kwamen terecht in opofferingsrituelen die de goden tevreden moesten stellen.

Sommige gevangenen verbleven tot wel zes maanden in de kooien, waar ze gewoon te eten kregen. Iedere dag kwam een priester een of meerdere slachtoffers van de dag ophalen. De Azteken maakten hun vangst van de dag dood en consumeerden delen, terwijl de anderen bleven leven. De kooien hadden opmerkelijk genoeg geen deuren, zodat de slachtoffers vermoedelijk konden ontsnappen. Maar misschien deden ze dat niet, in de hoop te worden gespaard.

Archeologen van de overheidsdienst INAH (Instituto Nacional de Antropología e Historia) vonden de overblijfselen van mannen, vrouwen en kinderen (foto). Er waren zelfs zwangere vrouwen tussen. Vermoedelijk zijn enkele slachtoffers gevangenen van een Spaans legeronderdeel dan in 1520 door de Azteken gevangen zijn genomen. Ook vonden de archeologen de rest van Afrikanen, vermoedelijk slaven van het leger.

De slachtoffers kwamen terecht in een soort bizarre opvoering van Azteekse legendes. Zo werd van een man het hart uitgesneden, waarna de Azteken het lijk in de brand staken. Het was een poging om de Azteekse sage van de vijfde zon uit te beelden voor de goden. De stad kreeg door deze rituelen zelfs een nieuwe naam: Tecoaque. Letterlijk ‘de plek waar ze hebben gegeten’, een verwijzing naar de consumptie van mensenvlees.

Niet lang daarna veroverden de Spanjaarden de stad en brak het Azteekse rijk ineen.