Vet van liposuctie is zo terug


Geen snellere manier om af te vallen dan via liposuctie. Alleen komt al dat vet weer keihard terug, blijkt nu.

De billen die je altijd al wilde. Eindelijk een strakke buik. Dijen die niet lijken op kwark. Veel mensen overwegen liposuctie om een beter figuur te krijgen. Het gaat heel makkelijk: een arts maakt een sneetje in je vel en zuigt met een machientje je vet weg. Niks dieet of sportschool, gewoon poliklinisch.

Alleen heeft het totaal geen zin, zeggen onderzoekers van Columbia University in de VS. Ze onderzochten mensen die liposuctie hebben ondergaan en kwamen tot de conclusie dat het vet terugkomt.

Dat komt omdat het lichaam heel goed bijhoudt hoeveel vetcellen het heeft. Verdwijnen cellen, dan maakt het lichaam gewoon nieuwe aan om op het oude aantal te komen. Alleen worden de nieuwe vetcellen vaak hoger op het lichaam aangebracht. In plaats van dikke dijen heb je dan ineens dikke schouders of bovenarmen. Na een jaar waren alle onderzochte mensen weer terug op hun oude vetpercentage.

Ondanks dat waren alle proefpersonen blij met de behandeling. Probleemgebieden waren verdwenen en die nieuwe pondjes rond de schouders waren schijnbaar minder erg.

Follow Faqtman on Twitter