Vet maakt gelukkig


Vergeet alle tips tegen emotie-eten. Van vet word je gewoon gelukkig!

Diëtisten waarschuwen al jaren tegen emotie-eten. Als je na een ruzie met je geliefde een bak ijs wil verorberen, of als je de stress op werk ’s avonds te lijf gaat met een zak chips, moet je afleiding zoeken. Laat de chocola staan en maak een mooie wandeling. Trek geen pak koekjes open maar bel een vriendin. Daar word je gelukkiger en slanker van.

Wat betreft je gewicht hebben de diëtisten gelijk. Wie slank wil blijven kan zich beter niet te buiten gaan aan allerlei ongezonde lekkernijen. Maar wat betreft geluk zitten ze er een beetje naast. Vet eten maakt mensen wel degelijk gelukkig, blijkt uit nieuw onderzoek.

Vet maakt gelukkig. Foto: Adria Richard (Flickr).

Twee universiteiten in België en Groot-Brittanië deden onderzoek naar de wetenschappelijke verklaring voor emotie-eten. Conclusie: vetzuren geven een geluksgevoel. Proefpersonen die (zonder dat ze dat wisten) een vetzuuroplossing kregen toegediend, werden minder verdrietig als ze sombere muziek hoorden en zielige foto’s zagen.

De onderzoekers denken dat het maagdarmstelsel na het eten van vet hormonen vrijgeeft die positieve signalen sturen naar de hersenen. We worden daardoor minder vatbaar voor negatieve emoties. Overigens geldt dit juist voor het ‘ongezonde’ vet (de verzadigde vetzuren).

Het onderzoek geeft meer inzicht in de oorzaken van emotie-eten. Die blijken dus niet alleen psychisch te zijn, maar ook lichamelijk. De wetenschappers hopen hiermee de behandeling van eetstoornissen en depressie verder te brengen.