Lekker vet, maar niet tegen elke prijs


Een vettax werkt. Het is weer eens bewezen: een stok helpt soms beter dan een wortel om gedragsverandering af te dwingen. Neem vet en zoet voedsel. Psycholoog Janneke Giesen, verbonden aan de Universiteit Maastricht, heeft aangetoond dat de meeste studenten gerust een calorierijke lunch laten staan als ze 25 procent meer moeten betalen.

Vette kost mag meer kosten

In het onderzoek kregen Amerikaanse collegestudenten via een computerprogramma drie keer een virtuele lunch te kiezen. De prijzen voor calorierijke opties zoals cheeseburgers werden eerst met 25 procent verhoogd en vervolgens met 50 procent. De helft van de studenten kreeg informatie over het aantal calorieën van elke keuze. Gevolg: er werden lunchen gekozen met 100 tot 300 minder calorieën.

Volgens Janneke Giesen is een vettax mogelijk een betere methode om gezonder eetgedrag aan te moedigen dan het verschaffen van calorie-informatie. Wat de laagste prijsverhoging is die nog effect zou hebben, moet nog worden onderzocht. In het persbericht wordt gerept dat 10 procent ‘politiek misschien beter haalbaar is’. Wellicht is het een kwestie van gewenning, zoals bij de accijzen op tabak.

Janneke Giesen is lid van de onderzoeksgroep De psychologie van eten, van de Universiteit Maastricht. Haar bevindingen werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Beeld: Erroll Ozgencil