‘Vesuvius einde Neanderthaler’


Een uitbarsting van de Vesuvius 40.000 jaar geleden betekende het einde voor de Neanderthaler, zegt een Russische onderzoeker.

Het is een van de raadsels van de prehistorie: waar zijn de Neanderthalers gebleven? We vinden allerlei overblijfselen van hun bestaan, maar 38.000 jaar geleden is het ineens afgelopen. De theorie was tot nu toe altijd dat ze zijn overwonnen en geassimileerd door mensen. Maar een Russisch onderzoeksteam heeft nu een ander idee.

De Neanderthaler. Slachtoffer van een vulkaanuitbarsting?
Een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius 40.000 jaar geleden betekende het einde van de Neanderthal. Liubov Golovanova van het Ano instituut voor Prehistorie in Sint Peterburg (Rusland) denkt dat het klimaat door de uitbarsting zó slecht was, dat droogt en hongersnood het gevolg was.

Golovanova komt met de onthulling na een uitgebreid onderzoek van grotten rond de Zwarte Zee waar de Neanderthalers leefden. Daar werden grote hoeveelheden vulkanisch stof gevonden. Het stof bleek overal rond de 40.000 jaar oud te zijn. Een simulatie van windpatronen wijst uit dat het uit zuidelijk Italië naar het oosten is geblazen.

Uitbarsting van de Vesuvius in 1944.
De Neanderthalers leefden hoofdzakelijk van jagen en verzamelen. Door de uitbarsting kwam er zo veel stof in de atmosfeer, dat het klimaat lokaal veranderde en wilde dieren massaal stierven of wegtrokken. Dat betekende het einde voor de Neanderthalers in oostelijk Europa. In westelijk Europa bleven plukjes van deze soort bestaan, maar tegen de oprukkende mensheid konden ze niet op.