Vervuiling via privéjet: Bill Gates is het ergste


privejet

Stikstof, ozon, kooldioxide: bij alles dat de mens doet komen schadelijke gassen los. Maar bijna nergens zoveel als bij het vliegen met een privéjet. Wie zou het meest vervuilen, vroeg een wetenschapper van de Zweedse Lund Universiteit zich af. Met hulp van sociale media maakt hij een lijst met meest privé-vliegende bekendheden. En hun stikstofuitstoot.

Bill Gates, voorman van Microsoft, is dus het ergste. In 2017 pompte hij dik 1.600 ton CO2 in de atmosfeer. Dat is 16.000 keer meer dan een gemiddelde wereldburger met vliegen verontreinigt. Op nummer twee staat Paris Hilton, die met haar privévliegtuig ruim twaalfhonderd ton broeikasgas CO2 de lucht in joeg. Jennifer Lopez is allang geen Jenny from the block meer, maar een dame die duizend ton aan de opwarming van de aarde bijdroeg.

vervuiling

Op de lijst staan ook mensen die beweren zeer begaan te zijn met het lot van de wereld. Oprah Winfrey bijvoorbeeld. Maar in vergelijking met Gates is haar schamele 600 ton kooldioxide veel bescheidener. De Britse actrice Emma Watson, bekend van Harry Potter, doet het met 15 ton erg bescheiden. Bovendien geeft ze aan voor iedere vlucht een paar bomen te planten.

Onderzoeker Stefan Gössling geeft toe dat de cijfers wellicht te conservatief zijn. Hij heeft alleen de reizen meegeteld die de bekende personen deelden op hun sociale media. Wellicht reizen ze nog meer, maar houden ze dat stil.

(Annals of Tourism Research)